Lena Wiksten: Paremman Suomen puolesta - För ett bättre Finland

Kansalaisaloite terveellisemmän ruoan alv:n alentamiseksi

  • Kansalaisaloite muutoksista eräiden elintarvikkeiden arvonlisäverokantoihin
    Kansalaisaloite muutoksista eräiden elintarvikkeiden arvonlisäverokantoihin

Tämä aloite terveellisemmän ruoan alv:n alennuksesta on kompromissin tulos, mutta omasta mielestäni valtaosin täysin kannatettava. Tästä syystä olen lupautunut yhdeksi yhteyehenkilöksi ja olen myös päässyt esittämään näkemyksiäni aloittetta tehtäessä. Aloite olisi toteutuesaan suuri harppaus eteenpäin kansanterveydessä. Nimi aloitteen alle, kiitos. Allekirjoittaminen edellyttää vahvaa tunnistautumista, joten mobiilivarmenne, pankkitunnukset tms. tarvitaan nyös.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3264

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Arvonlisävero tulisi kokonaan poistaa seuraavilta jalostamattomilta, tuoreilta elintarvikkeilta: kasvikset, juurekset, marjat, hedelmät, yrtit, maustekasvit, liha, kala sekä kananmunat."

Hauska yhteensattuma kun juuri joku Puheenvuoron puolella esitti punaisen lihan alvin nostamista 24 prosenttiin. Komppaan kyllä enemmän tätä aloitetta vaikka toteutuessaan tuo tekisi norjalaisesta omega3-vapaasta kassilohesta vielä halvempaa.

Voiko Suomi noin teoriassa poistaa alvin joltain tuotteelta?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miten ne kananmunat:

Kolesterolia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa. Erityisen runsaasti kolesterolia on

munankeltuaisessa

https://sydan.fi/fact/ruoan-kolesteroli/?gclid=EAI...

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Kananmunien haitallisuus on ajat sitten kumottu urbaanilegenda, jonka piti olla nykyisin kaikille selvää, kun jopa THL on asian myöntänyt.

Kananmunien kolesteroli ei nosta veren kolesterolia ja mikäli kolesterolilla (kiistanalaista) on jotain merkitystä, nin se merkitys on HDL:n ja LDL:n välisessä suhteessa - ei kokonaiskolesterolissa.

Ravintotieteisiin perehtyneet lääkärit sanovat nykyisin, ettei kananmunia pidä syödä päivässä enempää kuin 36 kappaletta - ei kolesterolin, vaan liian proteiinin saannin vuoksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

"Kananmunien haitallisuus on ajat sitten kumottu urbaanilegenda"

Tuskin sitä sentään voi urbaanilegendaksi kutsua, ja onkohan tämäkin vanhentunutta?

Milloin kananmunan kolesteroli on haitaksi?

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/millo...

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten Vastaus kommenttiin #10

"Kananmuna on siis täynnä hyvää, mutta yksi vaarallinen aine sieltä löytyy, eli kolesteroli." Kolesteroli ei ole mikään tappava myrkky, vaan elintärkeä, solujamme suojaava aine.

Suosittelen luettavaksi Uffe Ravnskovn teosta Kolesterolimyytti. - Oikeasti kannattaisi olla huolissaan sokereiden, erityisesti glukoosi-fruktoosisiirapin aiheuttamasta rasvamaksasta, jota esiinty väestössämme järkyttävän paljon.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Kiitos, täytyy vilkaista kirjastosta, eiköhän ole. Sokerista ei tarvitsekaan olla huolissaan, syön satunnaisesti kahvin kanssa pari palaa tummaa suklaata ja siinä se käyttämäni sokeri.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola Vastaus kommenttiin #9

Kananmunassa ja kanamunassakin saattaa olla iso ero. Tuotantokanaloissa syötetään kanoille elinaikanaan (todella lyhyt), kohtalainen määrä lisäaineita.
Meillä on laiduntavia kanoja, eivät edes missään tarhassa, eivät saa ravinnokseen mitään teollista rehua. Näistä kanoista on tehty useitakin tutkimuksia munien laadusta, ravintosisällyksestä ja monesta muusta seikasta; munat kuulemma ovat täysin poikkeuksellisia, jopa esim keltuaisen väri.
Sellaisia meillä vielä tähänkin aikaan laiduntaa pihapiirissä.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten Vastaus kommenttiin #15

Kalle. Sinä onnenpekka. En tiedä parempaa kuin tuollainen kananmuna. On todella tärkeää, mitä eläimet tuotantoketjussa syövät ja miten ne elämänsä viettävät.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Erinomainen kysymys Janne. Ihan vedenpitävää tarkaa vastausta en pysty sinulle antamaan, mutta äärimmäisen hyvä juttu, että kysyit. Kerron nyt sen, mitä ulkomuistista muistelen ja yritän vielä kaivaa lisätietoa, joten toivottavasti palailen tänne viisaampana.

Ainakin jossain määrin pystymme omalla, kansallisella lainsäädännöllämme vaikuttamaan arvonlisäveron tasoon, juuri elintarvikkeiden kohdalla. Jostain muistan lukeneeni, että ruoan alv voisi olla vaikka nolla, mutta toisaalta muistelen, ettei se saisi poiketa yli kymmentä prosenttia (mistä?) EU-maiden keskitasosta (?).

Yritän tosiaan vielä tarkistaa, miten tuo määräytyy, mutta siis nollakin on mahdollinen. Laitan lähteitä tänne, kun löydän.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

On kiva ellää vanhaksi, mutta tykkään kyllä syyä pullaa, voimariinia, kastiketta ja perunoita. Ja juua viiniä. Jos niitä ei oo, en luultavasti niin kovasti tykkää ellää vanhaksi, koska niitä tykkään ja niitten avulla tykkään ellää vanhaksi. Ja suolasta tykkään myös. Suolaa ruuassa pittää olla, koska sillä lailla lihavakin ihiminen suap verensä kiertämmään koko ropassa, kun on sitä verenpainetta. Olisi ikävää, jos verotettaisiin enempi tästä hyvin motivoivasta ruuasta. En kannata alloittetta!

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Voihan se olla, että minunkin tekisi mieleni pullaa, jos en tulisi siitä niin peijakkaan kipeäksi. Onneksi tulen XD

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

En tule pullasta kipeäksi, vanhastaan vehnä, josta pulla leivotaan on Suomen oloissa katsottu yleensä ylellisyydeksi, nautin vehnän ylellisyydestä edelleen. Pitkällä juoksulla normaali suomalainen ruoka on tällä leveysasteella terveellistä, kun ottaa huomioon, että elämä kuitenkin päättyy kuolemaan. Se on hyvin tasa-arvoista ja yhdenvertaistakin, joten ruoka kannattaa mielestäni jättää hyvinkin hyvien markkinavoimien armoille.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten Vastaus kommenttiin #5

Kantasi tuli jo selväksi ja saat syödä ihan niin kuin itse haluat. Maksa kiltisti arvonlisäverosi, niin pääset omalta osaltasi rahoittamaan tulevaisuudessa aiheuttamiasi sairaanhoitomenoja kun suonesi menevät tukkoon.

En ota vastaan juupas-eipäs -haastettasi ja siksi kehotankin kirjoittamaan nuo pulla- ym jutut vastedes omaan blogiisi. Yhtään tuollaisia ei enää tänne, sillä tuosta ei saa hedelmällistä keskustelua aikaan.

Suolan määrästä ja haitallisuudesta voidaan toki perustellusti olla montaa mieltä. Nähdäkseni kuitenkin on käynyt varsin selväksi että enää ei suurin vaara piilekään liiassa suolansaannissa, vaan, varsinkin joissakin väestöryhmissä liian vähäisessä. Viesti suolan vähentämiseksi on mennyt liian tehokkaasti perille, esim. vanhusten ateriapalvelun ruoat sisältävät suolaa aivan liian vähän, siksi ruoat ovat mauttomia ja siksipä vanhusten ja monien muidenkin mitattu natriumtaso on aivan liian alhainen. Tällä on käytännössä useita haittavaikutuksia.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Suolan kuten muunkin ravinnon ja syötävän suhteen on nykyään useita koulukuntia neuvomassa. Käytetäänkö ihmisiä koehenkilöinä, kun koestetaan erilaisten dieettien vaikutusta väestössä? Niin se tietenkin on, mutta siinä ei siis ole sen vaarallisemmasta asiasta kyse kuin siinäkään, että jotakin (aiemmin normaalina ja saatavana olevaa) ruokaa pidettäisiin nykyään epäterveellisenä. Siinäkin vain tehtäisiin pitkä aikavälin kokeiluja, joissa kaikissa lopputulemana on, että ihmisellä on yleensä melko normaali ja normaalin mittainen elinkaarensa. Sen vuoksi väestöllisesti ei pidä asettaa verotuksellisin keinoin joitakin normaaleina pidettäviä suomalaisia ruokia erilaisen verotuksen kohteeksi. Siinä olisi kysymys vakavammasta kokeilusta kuin vain erilaisissa ruokasuosituksissa. Edelleen uskon normaaliin lautasmalliin, jota Suomessa on pitkään suositeltu. Kansantaloudellisesti kannattaa huomioida myös ruuan tuotanto sekä myös huomioida, että omavaraisuusaste kannattaa pitää hyvällä tasolla.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Lähiruoka on aloitteen laatijoilla ollut keskeisessä asemassa ja ruoan kotimaisuus on hyvin huomioitu. Kotimaisesta ruaoasta kannattaa valita ne terveelliset. Meillä onkin omasta takaa runsaasti hyvää ja ravinto-opillisesti arvokasta ruokaa. Kotimaisuus sinänsä ei tietysti kuitenkaan automaattisesti tee ruokaa terveelliseksi.

Ravintosuosituksemme ovat kuitenkin alun alkaen, vähäisin muutoksin, peräisin USA:sta jossa suositukset ovat syntyneet poliittisten äänestysten ja kompromissien kautta. Lisäksi ne perustuvat osin edelleen mm. suoranaista tieteellistä fuskua edustavaan rasvatutkimukseen, jossa elänrasvat on todettu huonoiksi ja kasvirasvat hyviksi.